Zucchinigratäng med skinka
För mig är zucchini inte något jag brukar använda så väldigt ofta i matlagningen. Tanken var att göra en variant av en klassisk lasagne men med zucchini. Till sist blev det något som inte har minsta likhet med lasagne. Så kan det bli ibland när fantasin rusar iväg. Roligt att det blir något helt annat.
Inte för att jag provat det, men blommorna från zucchini lär vara fantastiskt goda att fritera eller att rosta i ugnen. Förutsättningen är nog att man odlar zucchini på egen hand och på det sättet kunna komma åt blommorna.
Zucchini med skinka och ost
- Sätt ugnen på 200 grader
- Skala zucchini och skiva i inte allt för tjocka skivor
- Lägg ut skivorna på ett bakplåtspapper, salta. Efter cirka 5 minuter börjar zucchinin att svettas, torka av vätskan
- Strimla rökt skinka. Jag brukar när det ska lagas rätter av den här typen köpa något som butiken kallar "ojämna skivor". En överbliven produkt när skinka eller annat skivas i maskin. Då kan jag själv välja hur tjocka strimlorna ska vara jämfört med att använda rökt smörgåsskinka. Priset på de "ojämna skivorna" är dessutom lägre och i mitt tycka mycket bra till matlagning. Du betalar bara 1/3 av priset för finskurna skinkskivor
- Tycker du om kassler kan du använda det istället för skinka. Jag tillagar aldrig kassler och väljer därför rökt skinka
- Koka ihop en bechamelsås
- Tillsätt någon deciliter finriven ost
- Tomater på burk. Till den här maträtten använder jag en burk Pizza sauce från Mutti. Tomatsåsen blandas med bechamelsåsen
- Blanda ner lite torkade örter, typ oregano, salvia och timjan. Kanske har du färdigblandade torkade örter som passar bra
- Smaka av med salt och peppar
- Smörj en ugnsform
- Bottna med såsen
- Lägg på ett lager med zucchiniskivor, sedan skinka och häll på sås. Fortsätt att varva på det viset tills formen är fylld. Avsluta med sås och riv över ost
- Tillaga mitt i ugnen ca 25 minuter
Föregående inlägg: Hur gör du ditt potatismos?
Nästa inlägg: Den ultimata hamburgertallriken
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar