Kött från kronhjort eller dovhjort? Jag tror inte att du kommer att smaka någon större skillnad. Vad du däremot kan känna lite skillnad på är om köttet kommer från en kalv eller ett vuxet djur. Från en kalv kan det smaka lite mildare eller hur jag ska uttrycka det. Lite som att jämföra oxkött med kalvkött från tama djur.

Vid ett besök på en krog i Malmö slog jag och min fru på stort för några år sedan. Det var på en känd kocks restaurang, en TV-profil som du kan se på någon kanal i stort sett varje vecka. Till och med på julafton. Den gången valde vi hjortfilé från menyn. 

Ofta betraktas kött från kronhjort som finare än köttet från dovhjorten. Jag gjorde i samband med serveringen ett litet test genom att fråga servitrisen:

- Är det kronhjort eller dovhjort?

Fick inget svar direkt utan hon ställde frågan till köket och meddelade:

- Det är kronhjort!

Var ganska övertygad om vad svaret skulle bli av nämnda skäl. Om det var rätt eller fel har jag ingen uppfattning om eftersom jag inte kan avgöra skillnaden.

Laga en egen middag med ytterfilé från dovhjort:

Köttet

  • Jag säger som alltid: Låt köttet bli rumsvarmt om du tar det från kylen! Jag rekommenderar två timmar på köksbänken. Tror inte att du har för avsikt att tillaga kött som kyler ner ditt stekjärn och ger ett kött som är mer kokt än stekt. Jag vill aldrig kyla ner stekjärnet med kallt kött! Salta köttet när du tar fram det från kylen. Använd gärna finkornigt havssalt.

  • Värm ugnen till 125 grader
  • Putsa filén
  • Bryn runt om i stekjärn, likt en papegoja upprepar jag: Ös smör och olja över köttet under tiden du bryner din filé
  • Peppra med svartpeppar
  • Laga klart i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 57 grader, medium. Om din smak är rött kött eller helt genomstekt väljer du 52 respektive 65 grader
  • Låt köttet vila innan du skivar det
Potatis och morot
  • Skala och dela sötpotatis i  ganska grova bitar
  • Morot skalas och delas i bitar om ca 5 cm, förkoka gärna morot
  • Placera morot och sötpotatis i en form, ringla över olja och krydda med torkad timjan
  • Laga klart i ugnen. Kan göras samtidigt med köttet. Potatis och morot hinner bli klara när köttet vilar
Gräddkokt brysselkål

  • Koka upp grädde, red av med maizena, utrört i vatten om du vill ha såsen lite tjockare
  • Lägg i brysselkålen. Det är inte fel att tänka efter i butiken - fryst brysselkål är minst lika nyttig som färsk
  • Låt sjuda tills kålen börjar mjukna
  • Smaka av med salt och peppar
Njut av det som finns i vår natur! Du måste inte själv vara jägare för att få en smakfull måltid av köttet från de vilda djuren. Om du inte är jägare köper du ditt viltkött i butik. Välj bort butiker som rider på vågen av det eftertraktade viltköttet. Där får du ofta betala mer än vad du egentligen behöver.