En fläskytterfilé tillagad i ugnen är inte det sämsta. Fläskkött är dessutom någorlunda billigt. Leta upp en filé som passar antalet måltider du ska tillaga och sedan kan du, om du, vill tillaga den i ugnen.

Förberedelser

  • Putsa köttet och dela det i två ungefär lika tjocka delar. Att dela filén görs ungefär som när en hel fisk ska delas i filéer.
  • Banka gärna ut köttbitarna lite. Lägg på en skärbräda, lägg plastfolie över och banka lätt med en brödkavel.
  • Fräs ihop rivet äpple, färsk persilja och basilika, hackad vitlök samt paprikapulver
  • Fördela fräset över en av köttbitarna
  • Några citron- eller limeskivor lägger du sedan ovanpå fräset
  • Lägg samman filébitarna - bind ihop med steksnöre
  • Rulla sedan köttet i en blandning av salt och svartpeppar.
Järngryta
  • Jag föredrar att använda en järngryta till köttet
  • Bryn köttet i runtom i smör och olja
  • Häll ett par dl öl i grytan - du kan dricka upp resten om du är sugen
Ugnen
  • Sätt ugnen på 110 grader
  • Ställ in järngrytan med köttet
  • Tillaga i ca 1 timme
  • Slå ifrån ugnen, sätt på grytans lock och låt det står där tills maten ska serveras
På tallriken
  • Skär av steksnöret och dela köttet i portionsbitar
  • Kokt potatis och grönsaker är gott till köttet
  • Sås kan du göra av skyn i stekgrytan
Fläskkött är det mest producerade köttet i världen - 120 miljoner ton 2017!

Självklart har min fru bakat en kladdkaka till kvällskaffet, så här på kladdkakans dag. Finns massor av bra recept på nätet......bara att googla. På tio av tio recept är alla kladdkakor väldigt lika. Därför länkar jag inte till någon specifik sida. Den ena verkar knappast bättre eller sämre än den andra. Oavsett om det heter "godaste kladdkakan", eller inte.

Ha en fin kväll!