En doft av jul sprider sig med all önskvärd tydlighet när det bakas vörtbröd. Runt andra advent brukar det tjuvstartas lite här hemma med att frun i huset bakar just vörtbröd som spisas upp innan jul.

Receptet på det här vörtbrödet kommer från Mannerströms Julkokbok. Han drar sig inte för att baka vörtbröd, vilket jag gör. Ingen favorit för mig att ställa till med brödbak. Ibland kan jag göra det, enbart för att få ett gott hembakat bröd som jag kan vara lite extra sugen på. Annars föredrar jag min frus formidabla bröd.

Närmare jul blir det bak av ett helt annat vörtbröd. Ett skånskt vörtbröd vars recept har anor långt bak i tiden. Receptet är inget som hämtas i kok- eller bakböcker. Det är ett recept min fru fått från en trevlig matkunnig dam i trakten.

Hon har aldrig delat receptet med någon utan behållit det för sig själv. Varför hon delade receptet med min fru vet jag inte. Kanske för min frus charm och att hon är en mycket social kvinna.

Är man den enda som fått receptet känns det lite fel att jag letar upp det i gömmorna och förmedlar det vidare.  Håll därför tillgodo med Leif Mannerströms vörtbröd som är riktigt gott: