Den godaste vitkålen är den som skördas under tidig sommar. Spröd och fin, kniven glider igenom kålhuvudet och kålbitarna faller isär. Ofta brukar den tidiga kålen kallas färsk kål, precis som nypotatis i många delar av Sverige kallas färskpotatis.

Färsk kål tycker jag  är godare och har mildare smak än vitkålshuvud vid nuvarande årstid eller längre fram i tiden. Därmed inte sagt att "vinterkål" inte är gott. Tvärtom!

Du som brukar tillaga vitkål har säkert uppmärksammat att den nu är hård att dela och mycket går till spillo eftersom mittstocken är en stor del av ett kålhuvud som vuxit länge.

För någon vecka sedan såg jag ett fält där det skördades spetskål. Den är ännu godare än nuvarande vitkålshuvuden, tycker jag.

Spetskålen är en sorts vitkål men med spetsigare form och inte lika fast knutet huvud. Den har godare, mildare smak än vitkål och påminner mer om färsk vitkål.

Eftersom färsk vitkål är en av mina favoriter när det gäller kål så väljer jag gärna spetskål när jag exempelvis lagar kålpudding, vid den här tiden på året. Spetskålen ger en hint av färsk vitkål.

Vill med varm hand rekommendera spetskål och du tänker tillaga kålpudding.

Så här gör jag en kålpudding:

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Kalpudding---gott/  

Tycker absolut att du ska prova på pressgurka till kålpudding. Recept här:

http://uplifting.se/2017/09/pressgurka-i-1-2-3-lag/