Fiskfilé, kan tillagas på många olika sätt. Jag fick lyxa till det lite extra med torskrygg. Det var väl mer så att fiskhandlaren tvingade mig att vara extra lyxig. Tillbud på torskrygg idag, billigare än torsk- sej- och koljafilé. Jag provade att laga fisken så här: här:

En sås bestående av: 1 hackad röd chilifrukt eller så går det fint med 1 msk stark chilisås, 2 msk brunt farinsocker, ½ dl japansk soja, riven vitlöksklyfta, rivet skal och saften av en halv citron.

Lägg filéerna i en smord ugnssäker form, pensla såsen över filéerna. Har du rimmat fisken innan så behöver du inte salta. In i ugnen 175 grader ca 20 minuter.

Till fisken kan du servera en kall sås eller mer som en kräm: 2 dl creme fraiche, 1 tsk sambal oelek, 2 dl färsk riven parmesanost, salt och peppar.

Potatis och grönsaker passar bra till. Varför inte också grönsaker som smörstekt fänkål och rädisa?

Jag har valt att skriva lite mer exakta mått för de båda såserna bara för att hettan inte ska bli överdriven, annars är det bäst att smaka sig fram. Fiskfilén jag använde var runt ett halvt kilo.

Prova gärna fiskrätten!