Vi har väl alla våra favoriter när det gäller kyckling. Då tänker jag närmast på vilken del av kycklingen vi föredrar om vi inte ska tillaga hel kyckling.

Mina två favoriter är kycklingben och kycklingvingar. Inte för filéer helt går bort, får jag välja väljer jag vingar och ben.

För att få kycklingben och vingar krävs det kryddor. I det fallet är inte kyckling unikt, det gäller som bekant all mat.

Till 1 kg kycklingben föreslår jag denna blandning:

  • 1 msk Colman's senapspulver
  • 1 msk chiliflakes
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk örtsalt
  • 1 msk grovmalen svartpeppar
  • 1 msk paprikapulver, gärna rökt
  • 0,5 msk cayennepeppar 
Det blir ganska stor mängd kryddor. Medvetet eftersom tanken är att torrmarinera kycklingen.
  • Blanda alla kryddor väl
  • Lägg kycklingdelarna i en beredningsskål med tättslutande lock eller i en plastpåse
  • Skaka runt rejält så att allt får sin beskärda del av kryddblandningen
  • In med skålen eller plastpåsen i kylen, låt stå och dra minst ett par timmar
  • Tillaga i ugnen på 200 grader varmluft ca 30 minuter
Till kycklingben eller vingar vill jag föreslå en riktig höjdare när det gäller sallad: