Filén är den möraste biten på vildsvinet. Den kan tillagas på grillen, i stekjärn eller i ugn. Du gör klokt i att vara lite försiktig vid tillagningen. Självklart ska du putsa din filé.

Eftersom filén innehåller väldigt lite fett är det lätt att få den torr, precis som annat viltkött.

En termometer är ett måste för att undvika torrheten, om du inte är proffs. Jag stannar vid 60 grader och låter köttet vila 10 minuter innan det skivas.

Oavsett vilken tillagningsmetod som väljs är mina tumregler att köttet ska vara rumstempererat, att enbart två kryddor används. Svartpeppar och färsk timjan. Salta köttet en timma innan det ska tillagas. Kryddning med timjan och svartpeppar tycker jag blir bästa om den görs när filén ska in i ugnen.

Efter en timma kan man göra så här:

  • Värm ugnen till 175 grader. Kör du köttet på väldigt låg värme och längre tid kan viltkött kännas lite som stekt lever i sin konsistens
  • Bryn filén snabbt i ett stekjärn. Använd smör. Ös köttet
  • Krydda! In i ugnen! Termometern på plats! Ut ur ugnen vid 60 grader! Vila köttet 10 minuter! Skiva filén!
Servera gärna vildsvinsfilé tillsammans med potatisgratäng.