Sill/Strömming är fantastiskt gott.

Ett av många sätt att laga en middag med denna goda fisk hittade jag i en bok som heter ”Hela Sveriges husman”. Receptboken gav mig inspiration till att göra så här:

Sill/strömming: Skölj filéerna, klipp av ryggfenan. Lägg ihop två och två med skinnsidan utåt. Stänk över lite pressad citron och worcestersås. Blanda rågmjöl och ströbröd, vänd fisken i blandningen. Knaperstek sedan i smör.

Gör en äppelkräm: Riv ett äpple, krama ur vätskan, blanda med grekisk eller turkisk yoghurt som du tillsätter med en gnutta vanlig senap, salt, svartpeppar, dill eller andra örter.

Potatis: I dessa tider när vi har tillgång till nypotatis/färskpotatis är det väldigt gott att servera till fisken och äppelkrämen. Många tycker om att äta den färska potatisen med en klick smör. Du kan även göra så här: Leta upp de allra minsta potatisarna i dina nyupptagna potatisar eller de du köpt i din butik. Kok på vanligt sätt. Ånga av. Tillsätt ett par klickar smör och värm på tills smöret smält.

Jag har aldrig någonsin under mitt liv köpt så stora filéer som idag. Idag blev det rekord, åtta filéer vägde 700 g. Fångade i Nordostatlanten, vilket inte är någon exakt fångstplats. Det kan vara, vad jag vet Nordsjön, Norska havet, Skagerrak eller Berentshav men absolut inte Östersjön. Beundrar och är glad över att vi fortfarande har stora fiskar i både hav och insjö.

Givetvis kommer den goda fisken från #bäst i stan.

Om du provar rätten hoppas jag att du inte blir besviken!