Det ska vara gott när middagen står på bordet och då upprepas favoriterna med  jämna mellanrum. Inte för ofta, då försvinner längtan efter det som är godast. 

Ofta kan det enkla vara det riktigt goda och det man längtar efter. Min fru och jag är smått förtjusta i något så enkelt som vårrullar. Enkelt om man väljer en genväg. Kanske är det så gott för att vi smakat de bästa vårrullarna i Asien och vill känna av den matkulturen nu när vi slutat resa pga det förbaskade viruset Covid 19 och alla mutationer som kommer likt en löpeld. Asien är förmodligen den del av världen som vi ska akta oss för. Det är i alla fall min uppfattning. Jag håller mig gärna hemma för att i bästa mån kunna undvika skiten. Då får det bli mat som i är i lite närheten av det som serveras i Asien. Med andra ord svenska varianter.

Vårrullar - Risnudlar - Sparrisbroccoli

I den här rätten gör jag det ordentligt enkelt för mig. Jag väljer frusna vårrullar, direkt från butikens frysdisk. Det är inte alltid nödvändigt att göra allt från grunden, även om jag oftast gör det och tycker det är allra bäst. Alla färdiga rätter behöver inte vara usla. Även om de flesta har mer i övrigt att önska. Exempelvis köttfattig lasagne, frusna köttbullar, bröd, "köttfria" köttbullar, soppor. Yoy name it!

Hemlagade vårrullar är absolut gott. Det kräver tid och innehåller många olika moment. Resultatet blir bra. Med handen på hjärtat tycker jag att vårrullar från frysdisken i någon mån kan de mäta sig både i smak och innehåll med de som man själv lagar till.

Allmänt sett gäller det att läsa innehållsförteckningen för att inte äta för mycket skräp i form av tillsatser och annat som tillsätts för att dryga ut och förbilliga.

Det finns ett flertal halvfärdiga vårrullar i frysdiskarna. Jag väljer omedelbart bort alla som innehåller palmolja. Av två skäl. Varav nummer ett inte nämns så ofta i diskussionerna om palmolja.

 1. Cancerogena skäl
 2. Utrotningen av regnskogarna - till förmån för att plantera palmer och utvinna palmolja
Nu till maten - skitenkelt
 • Tillaga risnudlar enligt förpackning
 • Gör samma sak med vårrullarna
 • Ta fram ett stekjärn - stek sparrisbroccoli eller pak choi på medelvärme - droppa över lite Asiatisk chiliolja när det är färdigstekt. Äkta Asiatisk chiliolja säljs inte bara i specialbutiker, jag har köpt samma märke från hyllorna på ICA Maxi.
 • Du kan göra en sås till vårrullarna när risnudlar och rullar väntar på att bli färdiga. Jag har en specialare, hämtad direkt från Thailand:
 • Pressa ut saften från en hel lime 
 • Blanda ner färskriven ingefära, ungefär 1 msk
 • Riv ner en vitlöksklyfta
 • Tillsätt 3 msk japansk soja, 1/2 msk asiatisk chiliolja 1 msk vatten och 1/2 msk neutral olja
 • Blanda med en gaffel eller sked
 • Nu har du en sås för vårrullarna!
Asiatisk mat är gott - i Sverige kan vi härma och göra så gott vi kan.