I år blir det en sockersaltad och utskuren skinka från ett litet charkuteri utanför Näsum i Bromölla kommun. Ett trevligt ställe som har rökt korv i alla dess former som sin specialitet. Att Bromölla ligger på fel sida Skräbeån får jag ha överseende med i juletid.

Det fina med deras skinkor är att de inte innehåller några tillsatser utan bara socker och salt, ingen nitrit. Dessutom är skinkorna utskurna från grisens skinkdel.  Inte tumlat och pressat kött, vilket inte är allt för ovanligt i kyldiskarna och i butiker där man handlar över disk. Charkbutiken ifråga gör stor sak av att tala om vilken bonde köttet kommer ifrån och att det därmed är närproducerat. Om grisarna haft det bättre bara för den saken, det har jag ingen uppfattning om, för jag vet inte.

Jag har aldrig tidigare kokt skinka utan alltid tillagat den i ugnen, med bra slutresultat. I år provar jag på att koka skinkan. Ska du tillaga skinkan genom att koka den är mitt tips:

Lägg skinkan i en lagom stor kastrull och fyll på vatten så att det nästan täcker skinkan

Sätt en termometer i skinkans tjockaste del

Koka upp vatten, sänk värmen, skumma väl med en hålslev tills skummet är borta. Sänk värmen så att skinkan sjuder. Tillsätt många, kryddpepparkorn och lika många hela vitpepparkorn och en halv näve lagerblad.

Låt skinkan sjuda tills termometern visar 70 grader, ta upp skinkan från spadet. FÄRDIGKOKT. Räkna med 1- 1,5 timme koktid per kilo skinka.

Griljering: Gör på det sättet du gjort alla andra jular.