Vad är det viktigaste i en lasagne? Svaret är inte givet. Förmodligen går åsikterna isär. Att det används olika ingredienser mellan lasagneplattorna råder det inget tvivel om.

För mig är den viktigaste ingrediensen en köttfärssås som fått puttra väldigt länge på spisen. Vilken färs är den bästa? Mina två favoriter är nötfärs eller lammfärs.

Vill även flika in att det har betydelse för smaken vilken sorts krossade tomater som används. Hur mycket som är tomater i olika förpackningar varierar mellan tillverkarna. Mitt val är Muttis finkrossade tomater där en burk innehåller 99,8 % tomater.

Med färs och finkrossade tomater kommer man en bra bit på vägen till en lasagne. Det krävs trots allt mer än två saker för att få den perfekta köttfärssåsen.

Köttfärssås med lammfärs

  • 500 g lammfärs
  • 1 burk Mutti finkrossade tomater
  • 1 finstrimlad selleristjälk
  • 1 grovriven morot
  • 1 dl rött vin
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 msk tomatpuré, gärna trippelkoncentrerad
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • Salt, svartpeppar och en nypa socker
  • Fräs selleri, lök och morot i olja
  • Ner med lammfärsen i stekgrytan och fräs, rör om med en visp så att det blir smuligt
  • Tillsätt vinet och låt det koka tills det avdunstat
  • Häll i de finkrossade tomaterna
  • Blanda i tomatpurén och buljongtärningen. Koka upp
  • Smaka av med salt och svartpeppar
  • Tillsätt en nypa socker och oregano
Låt köttfärssåsen stå på spisen och puttra några timmar, under lock. Allra godast blir det om du använder en gjutjärnsgryta vid tillagningen.

För en härlig lasagne återstår "bara" bechamelsås, lasagneplattor och riven ost.