Sej är en köttig och väldigt matig fisk. Ät och njut, skulle jag vilja säga. Dessutom är den många gånger riktigt prisvärd.

Ugnsbakad sej med svartkål, morötter och vitkål kan bli en riktig höjdare om du ska prova dig fram med att tillaga sej. Om inte så går det att tillaga precis som du brukar göra med torskfilé.

  • Börja med att koka några potatisar, delade om de är stora
  • Dela sejfiléer i bitar och salta ordentligt
  • Skär av svartkålsbladen från mittnerven, fräs i olja tillsammans med riven vitlök
  • Skiva morötter med en mandolin
  • Strimla vitkål
  • Vispa några deciliter grädde. Den ska vara ganska lättvispad
  • Smörj en ugnsform
  • Blanda ihop grönsaker och potatis, ner med allt i formen
  • Häll över den vispade grädden
  • Tillaga i ugnen, 200 grader i drygt 10 minuter
  • Ta formen ur ugnen och lägg sejfilé ovanpå grönsakerna
  • Pressa citronsaft över fisken
  • In i ugnen igen och laga klart, tar ca 10-15 minuter
En sej kan faktiskt väga upp till 30 kg! Tror sportfiskaren som drog upp en som vägde 19,1 kg fick kämpa med sitt fiskespö.