Om vi inte har möjlighet att köpa vildfångad röding är vi hänvisade till den odlade. Även om jag aldrig köper odlad lax eller fisk som odlats i öppna vatten så köper jag däremot ibland odlad röding. Den odlas på land i kassar till skillnad från den odlade laxen som odlas i kassar direkt i havet. Odling av röding påverkar varken miljön eller den vilt levande fisken, vilket den odlade laxen gör med all önskvärd tydlighet. 

Nu är det röding det ska handla om.

En middagstallrik med rödingfilé kan du tillaga så här:

  • Värm ugnen till 150 grader
  • Smörj en ugnsform med smör eller olja
  • Lägg ner fisken i formen, antingen med skinnsidan uppåt eller nedåt, jag tycker det kvittar lika vilket man gör
  • Salta rödingen med grovt havssalt och låt saltet dra in 30 minuter eller mer
  • Torka av fisken
  • Tillaga i ugnen 15-20 minuter
  • Lägg även ner färsk grön sparris i ugnsformen och laga tillsammans med fisken
  • Nypotatis är en självklarhet som ett tillbehör, om fisken tillagas under sommaren
  • En god kall kräm kan bestå av:
  • Crème fraiche, blandat med små, små buketter av blomkål och pepparrot i lämplig mängd. Hoppa över kryddor från kryddhyllan. Sprid däremot gärna över lite färsk grovt hackad dill
Nu har du en smaskig rödingsmiddag!