Ett stenkast från där jag bor finns ofantligt stora odlingar av pumpa. Den har börjat skördas nu, om än i mindre omfattning. Då gäller det att passa på. Finns mycket gott att tillaga av pumpa. 

Den pumpa jag tycker bäst om att använda till matlagning är butternutpumpa, oftast inte speciellt stor, lite tunnare skal, innehåller inte så mycket kärnor och enkel att hantera. Smaken är lite söt och nötig.

Ugnsrostad pumpa är gott till exempelvis oxkött eller lamm. Det går givetvis att äta den utan att servera kött samtidigt.

Ugnsrostad butternutpumpa

  • Värm ugnen till 180 grader, varmluft
  • Dela 1 pumpa på mitten, skala båda halvorna och gröp ur kärnorna med en sked och ta bort alla trådar
  • Skär pumpan i mindre bitar
  • Sprid ut i ugnsform
  • Ringla olja över pumpan
  • Salta med grovkornigt havssalt och riv ett par vitlöksklyftor över
  • Blanda runt
  • Tillaga i ugnen ca 35 minuter
  • När pumpan är färdiglagad smula fetaost över
Tycker du om pumpa är ett tips att göra lite inlagd butternutpumpa. Gott som tillbehör till en söndagsstek. Jag länkar till det recept jag brukar använda:


Visste du att pumpa är en nära släkting till gurka?