Ofta är det kul att försöka variera smakerna. En traditionell ugnspannkaka gjord på enbart pannkakssmet är nog så god. Pannkakan är också vanlig med äpple och kanel eller med bacon och ibland med sidfläsk. Samtliga varianter tycker jag är jättegoda.

Jag tycker mig ha märkt att bananpannkakor blivit populärt, då oftast som tunnpannkakor. Bra att frukt gjort intåg i pannkaksvärlden!

Ugnspannkaka är enkelt eftersom det sköter sig själv när smeten är klar och har åkt in i ugnen.

Jag har vågat mig på att göra en ugnspannkaka med citrussmak.

  • Rör i hop en pannkakssmet på ditt  vanliga sätt. Jag skrivit det tidigare men gör det igen. Det är en fördel att sikta mjölet antingen med en mjölsikt eller i en sil, klumpar i smeten blir noll och intet.
  • Smaksätt smeten med finrivet skal av 1 citron och 1 apelsin samt saften från den ena halvan av citronen
  • Låt smeten svälla en stund
  • Häll smeten i en smord ugnsform
  • Grädda i ugnen 30-40 minuter på 225 grader
  • Servera med en klick glass
  • Den apelsin och citron jag tillsatte var till en smet med 2 ägg, 2,5 dl vetemjöl och 4 dl mjölk och 1/2 tsk salt.
En lunchpannkaka där apelsinklyftor från den använda apelsinen kan serveras bredvid och lite citronvatten med skivor av den resterande citronen för att släcka törsten.