Ugnspannkaka eller tjockpannkaka, om man vill, är ingen lyxmat precis. Alla jag känner tycker om det, vad jag vet. Det måste inte vara lyx för att det ska smaka gott.

Letar du recept på denna traditionella husmanskost upptäcker du att den börjat varieras med många olika ingredienser. Grunden är förstås en pannkakssmet!

Vanligtvis gör jag en ugnspannkaka med fläsk eller bacon. Istället för bacon eller fläsk har jag hittat recept med:

  • Oliver
  • Ost
  • Spenat
  • Svamp
  • Saffran
  • Potatis
  • Morötter
  • Keso
  • Det finns ännu fler varianter, nämner några här
Jag kan tycka att alla är värda att prova. Att använda sin egen fantasi kommer att göra listan ännu längre. Det är aldrig fel att laborera när du lagar mat. Antingen blir det jättegott eller mindre gott.

Att laborera med olika ingredienser i pannkakan är ungefär som med lasagnen. Det finns massor av varianter på lasagne.

Den här gången höll jag mig till uppkörda hjulspår. Det fick bli ugnspannkaka med bacon och lingonsylt.

När jag gör ugnspannkaka med bacon brukar jag:
  • Sikta mjölet och ta lite mer mjöl än till annan pannkakssmet. 
  • Tillsätta 1 extra ägg, jämfört med smeten till tunna pannkakor. Låt smeten stå och svälla 30 minuter eller ännu längre
  • Bacon kör jag i varm ugn ungefär 5 minuter. I samma form som pannkakssmeten ska ner i 
  • Tar ut mina baconskivor ur ugnen och häller smeten i formen med baconskivorna kvar
  • Ugnen värmer jag till 225 grader, varmluft, och låter pannkakan gräddas ca 25 minuter
  • Stäng av ugnen och låt ugnspannkakan stå kvar i ca 10 minuter
Varför inte göra en ugnspannkaka denna veckan? Fundera på vad du ska ha i smeten istället för det mer traditionella. Eller gör som jag, kör en klassiker.