Jag har ett flertal gånger skrivit inlägg där torskfilé innehaft huvudrollen. Kommer även fortsättningsvis att göra så eftersom jag tycker filé av torsk är något av det godaste då det gäller fiskmiddagar. Andra stora favoriter är Skrei, Kolja och Sej.

Viktigt att tillaga fisken med omsorg för att den ska smaka som bäst. Sjömatsfrämjandet har många tänkvärda saker och recept för att det ska bli riktigt gott. Just nu uppdateras deras hemsida, det är bara att härda ut om du är intresserad. Trots att uppdateringen pågår finns det mycket intressant att läsa redan nu.

Sjömatsfrämjandet poängterar tre saker för att resultatet ska bli riktigt bra då fisk står på menyn:

  1. Salta
  2. Tillaga i låg temperatur
  3. Använd termometer, fisken är färdig när innertemperaturen är 48-52 grader
Torskfilé i ugnen:
  • Tillaga fisken enligt Sjömatsfrämjandets rekommendationer
  • Strö över lite ströbröd innan fisken åker in i ugnen, det blir lite lätt knaprigt, om än inte som panerad fisk
Ärtpesto:

Ärtor på tallriken är alltid gott till fisk! En ärtpesto är inte så dumt till torskfiléerna. Den är enkel att göra. Så här brukar jag göra ärtpesto:


Kall sås till fisken:
  • Fettfri neutral yoghurt
  • Några klickar majonnäs
  • Hackad dill
  • Saft från färsk citron
  • Smaka av med svartpeppar och salt, eller hoppa över både salt och peppar
Tillsammans med potatis och ytterligare någon grönsak blir det här en fiskmiddag i min smak!

Eftersom jag älskar fisk kommer jag att ett tag framöver att publicera några inlägg, på raken, där fisk utgör huvudingrediensen. Har gjort det tidigare och gör det igen bara för att jag tycker att framför allt den färska fisken är superb och att det är värt att satsa lite av hushållskassan på sådan fisk. Det innebär inte att jag ratar frusen fisk. Kanske kan jag med inläggen ge lite inspiration.

Färsk fisk tycker jag, som sagt, är bäst. Bättre med frusen fisk än ingen fisk alls. Till en fisksoppa eller fiskgryta tycker jag att det går väldigt bra med frusen fisk. Eller varför inte göra egna fiskpinnar av fruset fiskblock?!