Inte ofta det brukar finnas öring hos min fiskhandlare. Den här gången fanns det! Bara att slå till eftersom det var bra längesedan det var öring till middag. Röding är betydligt vanligare.

Öring och röding skiljer sig åt. Smaken är inte densamma, öringen har lite annan färg på köttet. Bäst blir tillagningen om skinnet är kvar och om den görs på låg värme i ugnen. Det säger min erfarenhet mig.

Öring

  • Salta filéerna och ställ in i kylskåpet 30 min
  • Värm ugnen till 100 grader
  • Lägg fisken i en form eller på en plåt med bakplåtspapper
  • Strö över finhackad dill
  • Tillaga i mitten av ugnen ca 15 minuter
Mos
  • Skala potatis och palsternacka, lika mycket av varje
  • Dela och kok mjuka i saltat vatten
  • Tillsätt några nävar djupfrysta ärtor mot slutet
  • Mosa med smör och grädde och smaka av med vitpeppar
Gurkblandning
  • Hacka inlagd saltgurka och färsk slanggurka
  • Blanda ihop
Servera med citronklyftor. Mer behövs inte för en öringmiddag.