Rotmos eller inte? Jag har en känsla av att meningarna går isär vad det gäller rotmos. Antingen tycker du om det eller så vill du kanske helst avstå från moset. Smaken är alltid delad. Det här skriver jag för dig som tycker om rotmos.

Ibland har jag funderat på varför någon som inte tycker om rotmos kan bli nästan lyrisk när kålrot finns i en blandning av rostade rotfrukter. Den tanken är för mig obesvarad.

Till en god rotmos är det gott att servera riktigt fin köttkorv, typ fläskkorv fast med mycket kött och lite fett. Fläskkorv går också an. Annars är det gott med fläsklägg, falukorv eller rimmad oxbringa.

En god rotmos kan du göra så här till fyra portioner:

  • Skala ca 500 g kålrot med en kniv, dela i mindre bitar
  • Skala 2 stora morötter och dela i ganska stora bitar, ca 2 cm
  • Skala 4 normalstora potatisar av en mjöligare sort, du behöver inte dela dessa
  • Lägg kålrot, morötter och potatis i en gryta
  • Fyll på med vatten så att det täcker. Lägg i 2 grönsaksbuljongtärningar
  • Koka upp och låt koka upp tills allt känns mjukt, det tar ungefär 45 minuter
  • Spar lite av kokvattnet. Häll av rotsakerna i ett durkslag.
  • Mosa med en potatisstöt. Blir din rotmos för tjock kan du tillsätta lite av det sparade kokvattnet och en klick smör. Rör om med en slev
  • Smaka av med vitpeppar. Gör det försiktigt, det är lätt att det blir för mycket peppar. Passa dig! Självklart rör du ner vitpepparn i moset. En slikepott som redskap fungerar fint
I många recept har jag läst att först ska kålrotsbitarna kokas, sedan morötterna och sist potatisen. Dessa råd kan jag tycka att man kan hoppa över utan att för den skull få en dålig rotmos.  Mitt råd är att:
  • Dela kålroten i mindre bitar, typ tärningar
  • Morötterna delas i bitar på 2 cm bitar
  • Potatisen läggs i hel
  • Kok allt på en och samma gång!
  • Resultatet kommer att bli perfekt när du mosar
Nu till en annan sak:
Har du inte morötter hemma kan du ändå laga rotmos! Då blir det en norsk rotmos, i vårt grannland hoppar man över morötterna. Den rotmosen är det inget fel på!! Men vår svenska ,med morötter är ändå den godaste.