Tillbaka på Irland igen! Inte fysiskt men i tankevärlden. När jag tänker Irländsk mat tänker jag på två klassiker:

  • Pot Roast
  • Champ
Pot Roast är en oxstek som lagas tillsammans med rotfrukter och lök. Champ är potatismos. Mos som blandas med knipplök eller salladslök och mycket smör.

Att tillaga dessa två rätter är inga svårigheter för den som vill. Serveras Champ och Pot Roast på samma tallrik då har du en äkta Irländsk middagstallrik.

Pot Roast
  • Oxstek av ytterlår
  • Hela skalade vitlöksklyftor
  • Hela lökar av mindre sort. Knipplök, salladslökar, schalottenlökar är sorter du kan välja.  Använder du salladslökar kan du skära bort det gröna för att sedan använda i din Champ
  • Morot i bitar
  • Palsternacka i bitar
  • Timjan
  • Persilja
  • Kycklingbuljong
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Ytterlår i lämplig vikt. Torka av köttet och låt det bli rumstempererat. Salta
  • Bryn köttet i en stekgryta
  • Peppra med svartpeppar
  • Lägg morot, palsternacka, persilja, timjan, hela lökar och vitlöksklyftor runt köttet. Tillsätt buljongen
  • Tillaga i ugnen på 150 grader. Locket ska vara på stekgrytan. Har du inget lock kan du täcka grytan med folie. Räkna med 2 - 3  timmar i ugnen, beroende på stekens storlek. Köttet ska vara mört. Vid innertemperatur på 75 grader är ytterlåret well done. Hur vällagat köttet ska vara är en smaksak.
Champ
  • Tänk vanlig potatismos. Skala och koka potatis på ditt vanliga sätt. Mosa tillsammans med salt och smör. Har du 1 kg potatis använder du 50 g smör
  • Under tiden potatisen kokar skiva salladslök. Koka upp 2,5 dl mjölk tillsammans med den skivade salladslöken. Blanda med den mosade potatisen
  • Champ ska serveras med en liten klick smör ovanpå moset
  •  Låt köttet vila.Skiva och servera med Champ

Det blir en bastant middag med tanke på moset och allt smör. Det är inte fel att välja lite mindre smör om du vill. Jag känner som så att smör är lite av grejen med Champ. Inte att förglömma salladslöken.

Det är lätt att hamna i matkoma med Champ och Pot Roast!

Tips på annan god mat från Irland: