Det brinner i knutarna! I alla fall om du tänkt använda färsk sill att lägga in och äta på julafton.

  • Rekommendationen är att rå fisk ska frysas minst tre dygn innan den används till inläggning. Allt enligt Livsmedelsverket
  • Fisken ska tinas, vilket tar sin lilla tid
  • Sedan väntar en ättikslag över natten
  • För att smaken ska bli njutbar ska fisken ligga i sin inläggning ett dygn eller längre
Tre favoriter
  • Brantevikssill
  • Gravad vitlöksströmming
  • Matjessill i ättikslag, purjolök, rödlök morötter och sillkryddor
Det finns en räddare i nöden om du inte riktigt hunnit med att planera för den färska sillen.
Om din tid är knapp kan du istället för färska sillfiléer använda femminuterssill. Finns i alla livsmedelsbutiker. Med färsk fisk når du betyget 10 på inläggningarna, med femminuterssill når du upp till betyget 8,5. Så det är bara att köra på.

Här kommer länk till hur du gör Brantevikssill:

Gravad vitlöksströmming hittar du här:

Den enklaste sillen att lägga in är matjessill som bara plockas upp ur burken och läggs in ännu en gång:
  • Koka upp en 1-2-3 lag. 1 dl ättika (12% eller 1/2 dl 24 %)  , 2 dl socker och 3 dl vatten. Låt lagen svalna
  • Skiva morot, purjolök och rödlök
  • Varva sill, lök och morot i en burk
  • Sprid ut en påse Santa Maria Sillkryddor i burken
  • Häll på lagen
  • Sätt på locket och skaka burken lätt
  • Låt inläggningen stå och dra
Tre goda sillar som vem som helst klarar av att lägga in.