Smörrebröd är en smörgås med danskt rågbröd och riktigt mycket pålägg. Smörrebröd kan bli en hel middag. Edward Blom har beskrivet det så här: 

"Tre-fyra smörrebröd med en pilsner och en snaps till utgör en hel måltid"

Smörrebröd, om jag har rätt, något som danskarna satte på sin meny någon gång under 1800-talet. Och den lever kvar. Äkta smörrebröd kan du hitta i hela Danmark. Du kan absolut göra egna som ger en känsla av Danmark.

Jag satsar på tre smörrebröd i min smak:

  1. Danskt rågbröd och stekt inlagd strömming. Toppa med fänkål och en dillkvist
  2. Danskt rågbröd och senapssill 
  3. Danskt rågbröd, chèvreost och hemlagad blodapelsinmarmelad
Jag kan inte annat än att hålla med Edward Blom om att det blir en hel måltid. För min del räcker det gott och väl med tre smörrebröd. Dryck kan givetvis väljas efter tycke och smak. Öl, vatten, vin och kanske en....snaps.

Bjud gärna på smörrebröd! Du väljer precis vad du vill ha på "mackorna". Varför inte hemlagade köttbullar med egen rödbetssallad, löksill med picklad rödlök, räkor, ägg och majonnäs, pannbiff med brynt gul lök, kall skivad potatis och ansjovis, potatissallad med rostbiff....... Det finns få gränser för ett rejält smörrebröd. 

Det sägs att då  smörrebrödet etablerat sig i vårt grannland fanns det på en restaurang 178 smörrebröd att välja på. Fantastiskt!  

Hitta på något du tycker om, finns inga gränser för ett danskt smörrebröd.

Danskt rågbröd med mycket på brödet - det är smörrebröd!