En riktigt fin fisk kan vara väl så gott som en läcker köttbit. Brukar passa på att köpa den ”lite finare” fisken när fiskhandlaren, #bäst i stan, erbjuder extrapris. Denna helg var det torskrygg.

Tillagning:

I ugnsform. Fördela skivade och delade grönsaker i botten av formen, det kan vara tomater, purjolök, broccoli, otinade frusna ärtor, blomkål eller något annat gott.

 Lägg torskryggen ovanpå grönsakerna, antingen har du lättrimmat den eller så saltar du direkt på fisken. Har du örtsalt hemma tycker jag att du absolut ska salta tomatskivorna med det. Eller varför inte lite salt och svartpepper.

Blanda ihop en sås av gräddmjölk, hälften mjölk och hälften grädde, hackad dill, orökt kaviar och svartpeppar. Blanda ihop gräddmjölken som passar dig, det måste inte vara 50/50. Häll såsen över fisk och grönsaker.

Om du inte har orökt kaviar hemma så ta lite vanlig kaviar, typ Klädesholmens som är mer smakrik än den traditionella Kalles kaviar, priset på Klädesholmens och Kalles är samma. Föredrar Klädesholmens. Prova den!! Om du lagar fisk och gör egna såser, varma eller kalla är mitt tips att köpa en tub orökt kaviar och ha den i kylskåpet till din matlagning. En del gillar den på ägg eller på en knäckemacka, jag gör det inte. Olika smak, så klart. Skillnaden mellan den mer vanliga kaviaren och den orökta är självklart att den inte är rökt. Dessutom innehåller den mer torskrom och den är sockersaltad. Det som ger smaken är att den är orökt och att den är sockersaltad.

Ställ formen i ugnen, 125 grader. Tiden i ugnen varierar beroende på torskryggens tjocklek. Har du termometer bör den visa ca 52 grader. Utan termometer kan du kolla fisken efter ca 20 minuter genom att med en gaffel peta lite i fisken för att se att den faller isär och inte är genomskinlig.

Gott till fisken är pressad potatis, en klick potatismos eller kokt potatis.

Gillar du fisk, kolla gärna priser och handla till extrapris om du kan. Citygross är jag väldigt besviken på, handlar aldrig mer fisk i den butiken. ”Fiskhandlarna” på Citygross, i alla fall i Kristianstad är inte speciellt kunniga och kundvänliga. Det är min frus och min bestämda bedömning. Dessutom sprider deras fisk en fisklukt i hela köket. Tycker Ica Maxi i Mora har en bra definition på hur vi ska bedöma färsk fisk:

             ”Doften:

Fisk ska dofta friskt av hav. Ifall du känner en söt, syrlig eller sur lukt bör du inte äta fisken.”

 

Lycka till med din fiskmiddag!