Hos min fiskhandlare låg det en riktigt stor torskfilé i disken. En bit av den ville jag ha! Utan att fråga måttade handlaren med kniven på den tjockaste delen. Jag sa stopp när jag tyckte att det räckte till två personer. Det blev drygt 400 g! Fiskmiddagen var därmed bärgad. 

Torskfilén

  • Du kan välja att steka torsken i ett stekjärn, det ska vara smör i stekjärnet. Stek på medium värme. Ös fisken med smöret under tiden fisken steks. Det andra alternativet är att tillaga filéerna i ugnen på låg värme, ca 125 grader. Hur du än väljer att göra: Salta fisken och låt saltet dra in i filéerna i minst 30 minuter. Som vanligt, fisken är klar då den håller 48 grader. Här kommer din termometer väl till pass!
Sötpotatispuré
  • Skala och dela sötpotatis i mindre delar
  • Koka tills de är mjuka
  • Ånga av sötpotatisen
  • Några klickar smör ska ner bland sötpotatisen, mixa den slät
  • Smaksätt gärna med några centimeter färsk chili eller som ett alternativ chiliflakes
Krämig sås
  • Gör du som jag en middag för två, blanda 1 dl turkisk yoghurt med 1/2 dl majonnäs och en näve skalade räkor. Smaksätt med någon nypa finmalen havssalt och några varv nymalen vitpeppar
  • När det gäller räkorna tycker jag så här: Färska skalade räkor är bäst, torrare än frusna. Har du frusna skalade räkor, låt dessa tina i kylskåpet, låt dem rinna av i en sil och krama ur i  hushållspapper. Blöta eller fuktiga räkor kan göra att såsen blir lite simmig
Nu tycker jag att sjögrässallad är väldigt gott så det fick bli lite av det också. Den salladen har alltid min fiskhandlare. Din har det säkert också!

Visst är färsk fisk gott?