Konsumtionen av fisk och skaldjur i Sverige är egentligen skrämmande låg. Det påstås att en av tre aldrig äter fisk. Trots det sägs vi årligen äta 13 kg fisk och skaldjur per person. Mellan tummen och pekfingret skulle detta betyda 50 - 60 gånger om året. Största delen består av odlad lax, tätt efter kommer räkor. Mycket längre ner på listan hamnar torsken som utgör 11 % av vår konsumtion.

Lite torr fakta som stämmer till eftertanke. I alla fall för mig som tycker om fisk. Varför äter vi inte mer fisk? Jag vet inte! Kan det bero på att fisk i allmänhet inte är en favorit i det svenska köket nu på 2000-talet? Kan det bero på priset för färsk fisk?

Hur det än är så vill jag slå ett slag för fisken, i första hand för vildfångad fisk. Här kommer dagens middagsförslag in i bilden.

Torskfilé i krämig sås

  • Salta torskfiléer ordentligt och låt saltet dra in i fiskköttet
  • Koka upp ett par dl grädde och mjölk, vill du ha lite tjockare sås kan du reda med lite majsstärkelse
  • Smaka av med dijonsenap och riven vitlök
  • Skiva purjolök
  • Strimla spetskål
  • Blanda ner spetskål och purjolök i såsen
  • Lägg delade torskfiléer i en ugnsform
  • Fördela såsen över fisken
  • Laga klart i ugnen på 175 grader ca 25 minuter
Jag föreslår lite potatismos till fisken.

Ät gärna fisk ofta!