Torskfiléerna hos fiskhandlaren var verkligen från stor torsk. Tjocka, köttiga, långa och breda. Min filé mätte 40 cm på längden och 11 cm på bredaste stället.

Nu kör jag "stortorsken" i en ugnsform tillsammans med övriga tillbehör:

  • Dela filén i lämpligt stora bitar
  • Torrimma eller rimma fisken i en saltlag. Ha inte för bråttom utan låt saltet gosa in sig
  • Skala morot, potatis och palsternacka. Dela i mindre bitar
  • Ta en stjälkselleri, skölj och skär i skivor
  • Bryn morot, potatis, palsternacka och selleri tills det känns mjukt
  • Dela tomater ganska grovt
  • Värm ugnen till 125 grader
  • Torka av fisken med hushållspapper
  • Smörj en ugnsform
  • Lägg fisken i halva formen
  • I den andra delen låter du de frästa grönsakerna hamna, tillsammans med de delade tomaterna, Jag tycker "fräset" ska vara färdiglagat när det åker ner i formen eftersom ugnsvärmen är ganska låg
  • In ugnen! Klart när torsken har en innertemperatur runt 48 grader
Vad behövs mer? Lite färsk citron är inte fel. Gott att pressa över fisken. En kall sås är också gott.
Fick med mig lite sås hem från fiskhandlaren, han hade gjort en lite väl stor sats. Istället för att kasta sås fick jag som kund lite i några småburkar. Klokt! På tal om matsvinn. 

God sås! Vet att den innehåller både dijonsenap och lite sirap. Resten vet jag inte. Kanske yoghurt majonnäs, en gnutta pepparrot och även kryddor av olika slag. God var den. Gissar lite om innehållet.

Picklad fänkål passar även det på tallriken.

Tycker du om färsk fisk och vill ha bra varor är min rekommendation att leta runt bland fiskhandlarna i din kommun för att till slut hitta den bästa. När du väl gjort det: Håll dig till den som är bäst, och bli stamkund!!