Tore Wretman har satt stora avtryck i den svenska matlagningen. Han har också lärt upp många svenska kockar vilka vunnit mycket ära och berömmelse.

För den matintresserade är säkert inte hans kokbok Svensk Husmanskost okänd. Antingen genom att man hört talas om boken, att man läst eller bläddrat i denna klassiker.

Som varm anhängare av svensk husmanskost har Tore Wretman självklart fört in mycket i de svenska hemmaköken. Inget tu tal om att han spridit både kunskap och glädje. En pionjär och legend.

Glöm inte heller att Tore Wretman bland sina signum har väckt oss män till att laga mat. Han var före sin tid, vilket uppskattas. 

När en av hans lärjungar numera klarar av att laga köttfria köttbullar kan jag fundera över vad Tore Wretman tyckt om att kalla det för köttbullar. Kanske hade Wretman betraktat det som trollkonst.

Någon timma innan jag skriver det här talade jag med en butiksanställd om fenomenet att vegetariska rätter i sina namn döper rätterna till typ "köttfria köttbullar" Mannen ifråga var helt med på noterna. Hans arbetsuppgift var att packa upp frysvaror av olika slag. Kunde inte ta fel på hans entusiasm att få prata med en kund med samma infallsvinkel angående namnen på kötträtter utan kött. Fick nog ägna minst 10 minuter till att dryfta ämnet. Positiv upplevelse i butiken! Eller som han sa:

- Kött är kött och grönsaker är grönsaker. Vi kan ha lite gott och blandat.

En skön man kan jag tycka.

Ingen skugga ska falla över Tore Wretman för de köttfria köttbullarna. Dessa är säkerligen inte sprungna ur den kokkonst han lärt ut. Att maskinrulla köttfria bullar under namnet "köttfria köttbullar" tycker jag är ganska banalt. 

Det finns mycket att hämta av det Wretman publicerat när det gäller recept av skilda slag. Ska du servera färska räkor rekommenderar jag hans Rohde Islandsås. Gott som bara den tillsammans med räkorna.

  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • 1/2 dl chilisås av ketchuptyp
  • Ett par droppar Tabasco
  • Ev 1-2 tsk cognac
  • Blanda alla ingredienser och låt stå i kylskåpet någon timma
Skala räkorna och njut! 
Ska det vara köttbullar ska det naturligtvis vara riktiga KÖTTBULLAR. Eller hur?