En sallad som lunch, förrätt eller till en köttbit är gott. En sallad med tomater sardeller, krutonger och lite annat gott och blandat. Idén fick jag från boken ”Mannerströms berså”.

Du behöver: Tomater, vitlök, annan lök, sardeller, en dagsgammal baguette, färsk basilika, flingsalt, svartpeppar, vinäger och olja.

Baguette

Dela en dagsgammal baguette i bitar. Lägg bitarna i en ugnsform sprid olivolja över, rosta i ugnen tills brödbitarna känns frasiga. Ugnen på 200 grader.

 

I stekpannan

Skiva vitlök tunt och hacka någon annan löksort du har hemma. Kanske gul lök eller schalottenlök. Fräs löken glansig i rejält med olja.

Grovhacka några sardeller, fräs sardellerna tillsammans med löken.

Dela tomater i kvartar och lägg i stekpannan, rör runt.

Ta av pannan från spisen, tillsätt vitvinsvinäger eller sherryvinäger efter smak. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.

 

På uppläggningsfatet

Fördela det du har i stekpannan på ett större fat. Repa basilikablad och vänd ner tillsammans med de frasiga brödbitarna.

 Stekt ryggbiff är gott tillsammans med salladen. Med några ugnsrostade potatisklyftor och en klick yoghurt blandad med pepparrot gör tallriken komplett.