Igår fick jag en fråga från en ung man om jag inte kunde lägga ut lite tips som kan vara bra att ha med sig när man står i köket och lagar mat. Visst kan jag det. Delar med mig om allt av det lilla jag kan, har inga hemligheter. Frågan är bara vilka tips. Kom på några på rak arm. Nummer 1: se bilden. Här kommer några tips. När jag kommer på fler så lägger jag upp dom här. För vissa kanske nedanstående tips är skåpmat. Låt så vara. Någon kanske har nytta av dom, vad vet jag?!

  • HP Sauce använder jag ibland som smakförstärkare i olika såser till kött. Smaka av och använd denna sås med måtta. Det är inte HP Sauce som ska vara sås. Bara smakförstärkare, precis som andra kryddor i en sås.
  • Ta inte ut kött direkt från kylen och lägg det i stekpannan! Ytan på köttet kommer antagligen att brännas och "kärnan" i köttet kommer att vara kallt. Inte gott. Låt te.x en ryggbiff eller karrékotlett ligga framme i rumstemperatur minst 30 min.
  • När ska man lägga köttet i stekpannan? Som Mannerström säger: "När smöret slutat bubbla". Varför? Som jag fattat det kommer köttet att kyla ner din stekpanna, om du gör fel, det blir svårt att steka. Du småkoker köttet om du har för bråttom. Så har jag förstått det hela.
  • Det behövs inte ballongvispar och spiralvispar i ett hemmakök. Jag använder bara en typ av visp. OMEGA VISP. Ersätter både ballongvisp och och spiralvisp. Suverän visp.Kan köpas på många ställen, bl.a på Cervera, dom tar 79:- för den.
  • Plasthandskar. Handskar av typ sjukhushandskar, slakthandskar eller typ som den seriösa fiskhandlaren har på sig och byter mellan kunderna. Ovärderliga! Du kan blanda köttfärs, blanda sallad med händerna utan att vara snuskig, hur väl du än tvättat händerna.
  • En termometer är alltid bra att ha. Jag litar inte riktigt till hundra på vår stektermometer som ingår som standard i ugnen.Köpte en digital termometer jag sticker in i köttet, då ugnstermometern gör mig lite smått hispig, speciellt då jag lagar kyckling. Går att köpa hos olika köksspecialister för alt från 300 kr till 500 kr. Jag köpte en hos Kjell&Company för en hundring. Fungerar utmärkt!
Några tips, som sagt. Kommer säkert på fler tips. Skåpmat för någon/några. Kanske en lärdom för någon/några. Vad vet jag.