Den här lammfärslådan har jag hämtat direkt från Tareq Taylors bok "Mat på en plåt". Tareq Taylor skriver själv så här:

"Den här lådan gjorde min pappa ofta när jag och min bror var små. I min variant river jag potatisen istället för att skiva den som pappa alltid gjorde. Självklart är den goda smaken densamma - den ändrar jag inte på!"

Lammfärslåda

  • 1kg potatis
  • Flingsalt
  • 500 g lammfärs
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • Färskpressad saft från 1/2 citron
  • 1 dl vatten
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 1 zucchini
  • 2-3 msk olivolja
  • Nymald svartpeppar
Tillagning
  • Värm ugnen  till 180 grader varmluft
  • Skala, riv eller skiva potatisen
  • Lägg potatisen i en ugnsform,salta och pressa ner potatisen
  • Blanda färs, persilja, riven vitlök, citronsaft, vatten och salt
  • Lägg ut färsen över potatisen
  • Bred ut de krossade tomaterna över alltihop
  • Skär zucchinin i halvcentimeter tjocka skivor. Lägg ut skivorna överst i formen
  • Ringla olivoljan över och salta
  • Baka i ugnen ca 30 minuter
I Tareq Taylors "Mat på en plåt" finns det mycket inspiration att hämta. Lammfärslådan är bara ett exempel i högen