Tapas är väl egentligen ett antal olika smårätter vi kan sitta och plocka av och samtidigt umgås på ett trevligt sätt utan att ha någon brådska. Ett perfekt alternativ till den vanligt förekommande tacos på fredagarna i många svenska hem, speciellt med barn i varierande åldrar. Tapas är perfekt som bjudrätt både till barn och vuxna om du vill gör något utan att du behöver anstränga dig till bristningsgränsen. Är det många barn runt bordet kanske det kan vara klokt separera det milda från det starka eller så gör du något som passar hela gänget.

I min smak ska det vara gott om oliver på tallriken där jag lägger plockmaten. I sammanhanget vill jag passa på att slå ett slag för grekiska oliver från Larsa. Fantastiskt goda! Därav bilden så du vet hur förpackningarna ser ut. Tapas som rätt vet vi säkert hur det kan se ut


Så här kan du göra din tapas

  • Sprid ut nachochips över en plåt med bakplåtspapper. Du kan gärna använda andra chips som är vanliga till tacos. Det är bara att välja
  • Finriven ost över chipsen
  • Grädda i ugnen runt 10 minuter på 225 grader
  • Inhandla en eller flera förpackningar med antipasto. Innehållet kan vara lufttorkad skinka, salami, kryddig pravaloaost eller något liknande. 
  • Gör en dip av crème fraiche och någon form av pesto. Jag använde chili och basilika. Som jag brukar säga: Allt är en smaksak!
  • En tomatsalsa är inte så dumt på en tapasbricka
  • Hacka färska tomater 
  • Hacka även rödlök, ungefär 1/4 del av så mycket tomater du hackar
  • Ringla över olivolja, blanda
  • Smaka av med chiliflakes
Vill du ha lite mer styrka på din tapasbricka kan du även servera jalapeños!

Plocka från brickan och njut!