Jag vet inte om det är så vanligt med svartrötter i vår svenska matlagning. Hur det än är så är det en god rotsak som i smak påminner om vit sparris eller kanske kronärtskocka. Spelar mindre roll vad den påminner om. Nu är det svartroten det handlar om.

Soppa på svartrot

  • 3 st svartrötter
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 stjälk selleri, tunt skivad
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 l vatten
  • 1 pkt tärnad bacon
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl riven parmesan
  • Salt och svartpeppar
Tillagning
  • Fyll en skål med lite citronsaft och vatten eller med en gnutta mjölk och vatten
  • Skala svartrötterna under rinnande vatten. Dela rötterna allteftersom och lägg dem direkt i blandningen. Risken är annars stor att dom blir missfärgade
  • Fräs lök, selleri och svartrötter några minuter i en gryta.
  • Häll på vattnet och tillsätt timjan och buljongtärningarna
  • Koka upp och sjud under lock ca 30 minuter eller tills svartrötterna är mjuka
  • Under tiden kan du steka bacon och låta det rinna av på hushållspapper
  • Mixa soppan, tillsätt grädde och parmesan
  • Värm upp och smaka av med salt och svartpeppar
  • Sleva upp soppan i djupa tallrikar och sprid över bacon, persilja och lite parmesan
Inte fy skam så här i julveckan!