Läste på något som kallas topplista att 82 % av svenska folket föredrar fläskkött på grillen. Om undersökningen hade någon vetenskaplig förankring vet jag inte. Håller det ändå för troligt att det kan stämma.

En fläskköttbit som det är svårt att misslyckas med är karrékotlett. Kotletten är i sig ganska fet och det är därför svårt att få den torr och tråkig. Som vid all grillning får man ändå vara på sin vakt och behandla grillköttet med vördnad. Några bra saker att tänka på då karrékotletter grillas:

  • Köttet ska ha rumstemperatur innan det grillas, det kyler inte ner gallret. Köttet blir jämnare grillat
  • Fläskkött ska vara genomgrillat
  • En tumregel för karrékotlett kan var 3-4 minuter på varje sida
  • Bäst är att använda en termometer och då tycker jag 75 grader kan vara en bra temperatur
  • Om köttet ska marineras eller torrkryddas handlar om två saker, tid och smak
Förslag på tillbehör till grillade karrékotletter
  • Förkokt nypotatis som läggs på grillen
  • Grillad förkokt majskolv
  • Coleslaw. Med coleslaw tycker jag man kan hoppa över sås
  • Grillade tomater
  • Potatissallad, här kan du också hoppa över såsen
  • Sparris
  • Kall sås gjord på yoghurt och majonnäs och smaksatt efter eget tycke
  • Melonsallad. Potatis, vattenmelon, fetaost och chiliflakes
  • Grillade vitkålsklyftor
  • Grillad lime, delad i halvor
Hoppas du kan använda något eller några av tillbehörstipsen.

På min grilltallrik fick det bli:
  • Marinerad karrékotlett
  • Potatis, majskolv och tomat från grillen
  • Kall sås med yoghurt, majonnäs, sweet chilisås, tabasco och paprikapulver efter smak
Nu har vi sommar! Grilla ute och ät ute om du har möjlighet!