Det är inte svampsäsong på långa vägar, det går att göra svampsoppa ändå.

Förra veckan gjorde vi en mindre utfärd på ett i alla avseenden coronasäkert sätt. Vi besökte ett matparadis med några mils färdväg med bil. Där bjöds vi på svampsoppa som aptitretare. En riktigt god svampsoppa som det är lätt att minnas och fortfarande kunna känna hur gott det smakade. Vi visste att den skulle smaka super, precis som förra gången. Svampsoppan var enligt presentationen tillagad på svamp som värdshusets ägare plockat i höstas och sedan låtit den torkas.

Här är ett försök att försöka efterlikna den goda aptitretaren.

Jordärtskocka och nässlor

  • Plocka en liten bunt späda nässlor och tvätta dem ordentligt. Glöm inte handskar!
Nu är bästa tiden att plocka nässlor, då de är som spädast innan de snabbt växer upp till stora buskar. Det går också att klippa ner större nässlor, om du har ett bra ställe med nässlor. De växer snabbt upp och du kan skörda och klippa ner efter hand under den lite varmare årstiden. Du behöver inte tänka på att förvälla, torka och spara.
  • Skala och skiva en jordärtskocka med mandolin
Du kan själv odla jordärtskocka. Här kan du få tips: https://gronarader.se/tradgard/sa-lyckas-du-med-jordartskockor/ 
  • Sätt ugnen på 125 grader
  • Doppa skocka och nässlor i en blandning av olja och en skvätt vatten
  • Sprid ut i en ugnssäker form eller plåt med bakplåtspapper
  • Salta
  • Tillaga i ugnen ca 40 minuter - låt svalna
Svampsoppa
Till en aptitretare som räcker till fyra personer kan det vara lämpligt med 250 g svamp. Jag använde portabello och champinjoner.
  • Ansa svampen och dela den i mindre bitar
  • Lägg svampen i en kastrull med 1 dl vatten. Förväll på låg värme tills vattnet kokat bort
  • Klicka i lite smör och låt lite hackad gul lök och vitlök svettas i kastrullen tillsammans med svampen. Du behöver inte vara så pjoskig när du hackar löken. Du ska mixa senare
  • Tillsätt 1 dl vitt vin, 3 dl vatten och 3 dl vispgrädde och gärna 3 msk kantarellfond
  • Låt puttra i ca 10 minuter
  • Tillsätt ytterligare 1 dl grädde samt lite salt och svartpeppar
  • Mixa soppan slät med en stavmixer
  • Servera soppan i djupa tallrikar eller koppar tillsammans med nässlor och jordärtskocka
Kopian av soppan från matparadiset blev inte så dum !