Jag botaniserar väldigt gärna bland korvarna som finns i köttdiskarna.

Korvmakare i all ära men det är inte så att jag springer ner dörrarna så fort jag ser en butik som specialiserat sig på korv. Då tittar jag hellre bland korvarna i de butiker som säljer mer än bara korv.

Hittade en korv, som jag förstått det, har sitt ursprung från Balkan som butiksägaren vågat sig på att ta hem, utan att göra det med buller och bång. Korvens namn är kanske inte det enklaste att lägga på minnet:

Suxhuk Prizreni.

Korven är köttig så det förslår, 92% kötthalt av nöt.

I de få länder på Balkan som jag besökt har det inte varit helt ovanligt att det serverats grytor med grönsaker, kryddig korv och rökt kött. Inspirerad av det blev det en gryta:

Grönsaker

  • Paprika av olika sorter
  • Selleristjälkar
  • Purjolök
  • Vitlök
  • Morot
  • Vita bönor
Kryddor
  • Svartpeppar
  • Paprikapulver
  • Stark pepparrotskräm
  • Buljongtärningar
Du kan hoppa över salt, det finns redan i korven, buljongtärningarna och i pepparrotskrämen. Poppis på Balkan är en grönsakskrydda som heter Vegeta. Finns att köpa i svenska livsmedelsbutiker. Den påminner om Aromat. Jag använder varken Aromat eller Vegeta i någon mat jag lagar.

Korv
  • Suxhuk Prizreni
  • Skiva korven
Tillagning
  • Dela grönsaker och hacka lök
  • Fräs i en gryta så att de svettas
  • Häll vatten i grytan så det knappt täcker grönsaker och lök
  • Tillsätt buljongtärningar
  • Smaksätt med kryddor och pepparrotskräm
  • Småkoka tills morötterna börjar mjukna
  • Lägg i korvskivor, sjud en stund så korven blir varm
  • Låt ett pkt stora vita bönor, avsköljda, värmas på mot slutet
  • Red grytan om du tycker det behövs. Jag hoppar över det och serverar grytan på tallrikarna med en hålslev
En värmande gryta i vintermörkret!