Om stuvade ärtor och morötter är vanligt idag har jag ingen aning om. Förr var det i alla fall så. Både vid hemmens matbord och på olika lunchrestauranger. Att det serverades på matställen "ute på stan" vet jag också med säkerhet. Som pojke hände det någon gång att jag blev bjuden på mat av en farbror till mig. En man som för övrigt kunde betraktas som ganska snål. På hans "favoritmatsal" serverade man detta tillsammans med stekt falukorv eller till kött, istället för sås.

Jag har i min ägo ett arvegods som består av fem lexikon, vardera på 350-500 sidor. Banden behandlar allt från städning till matlagning. Lexikonen bär namnet "Svenskt Husmoders Lexikon". Namnet "Husmoder" får betraktas som väldigt förlegat, idag.

I bandet "Koklexikon" Finns ett recept på stuvade grönsaker. Jag återger det nedan och det kan mycket väl användas som utgångspunkt för att stuva ärtor, morötter och någon potatis.

Receptet

" Koka grönsakerna nätt och jämnt mjuka. Koka under tiden en vanlig vit grundsås av smör, mjöl gräddmjölk och det spad som grönsakerna kokat i.

Låt stuvningen koka minst tio minuter., innan de kokta grönsakerna läggs i. Smaka av noga. 4-kryddor ger fin smak till de flesta grönsaker.

Beräkna:

  • 1-1,5 msk smör
  • 2-2,5 msk vetemjöl
  • 3-4 dl vätska (det spad vari grönsakerna kokat, buljong, gräddmjölk, allt efter tillgång)
Krydda med:
  • Salt, vitpeppar, kryddnejlika eller salt och 4-kryddor
Blanka av med
  • 1 tsk kallt smör, när stuvningen är färdigkokt
I finare fall stuvas grönsaker med enbart tjock grädde i stället för tillsats av mjöl "

Så kan stuvade grönsaker presenteras i ett koklexikon som kom ut med sin "Femte genomsedda upplaga" 1953.

Jag äter gärna stuvade ärtor och morötter till ett fint isterband!