Tror det var i Idrottens Affärer jag läste en intervju med Janne Andersson, ni vet den kloke och lugne förbundskaptenen för Sveriges herrfotbollslandslag. Bl.a. så fick han frågan om vad han helst äter. Han svarade ungefär så här:

-          Husmanskost. Stekt strömming är gott, med en kall öl.

En riktigt klok man även på matens område, tycker jag.

Stekt strömming med potatismos är en riktig klassiker som väldigt många tycker om.

Arbetade en gång i tiden treskift vilket även innebar nattarbete. I vårt arbetslag var väl inte matkulturen den bästa på nätterna. Visst förekom det att någon åt nudlar, havregrynsgröt, fil eller något liknande. Matkulturen var i stort densamma i samtliga arbetslag. Det åts mycket, burgare, kebab och baguetter, helst med lite sörja i. Jag har till och med upplevt att någon åt en Wienerschnitzel med stekt potatis mitt i natten, vid tresnåret. Vill först som sist säga att det inte var jag. I en storstad som Göteborg är det inte svårt att få tag på det sämsta i matväg mitt i natten. Det vimlar av kebaber, Burger King, Mc Donalds och en baguetbutik i Mölndal, Café Skåne, som på den tiden alltid var öppen. Vi hade också 7:ans Gatukök. En gatugrill med allt, extra allt. Oavsett var nattamaten inköptes skulle det helst vara en Cola eller en Fanta som dryck.

Det fanns dock ett matställe som i princip serverade middagar mitt i natten. Tror inte det stället finns kvar, namnet var i alla fall PROPPMÄTT.

Vart vill jag då komma med denna beskrivning av matkulturen i dåtidens treskiftsarbetslag?

Jo, mathaket PROPPMÄTT hade även stekt strömming med potatismos och lingon, mitt i natten!

En av gubbarna i mitt lag köpte det en natt och satte i sig hela innehållet i den hämtade folieformen. Helt otroligt! Det visar trots allt att stekt strömming med potatismos och lingon har en plats i den svenska matkulturen, även om det inte känns helt rätt att äta det runt tre på natten.

Skulle Janne Andersson, mot förmodan, läsa detta tror jag han skulle häpna. Vågar lova att han, även om han gillar stekt strömming, aldrig skulle be kocken i landslaget servera denna goda rätt mitt i natten. Möjligen skulle han kunna sträcka sig till att erbjuda en banan om någon spelare skulle var smått hungrig.

I vårt hem blev det stekt strömming med potatismos idag – på normal middagstid!!