Nu när jag skriver flera inlägg på raken om fiskmiddagar vill jag gärna framhäva "stekt strömming med potatismos och lingon". Denna rätt går inte att förbise! Den är klassisk och den är god! Oavsett om sill eller strömming serveras till potatismos så kallar jag det alltid för "Stekt strömming med potatismos". Sån är jag.

Vi behöver inte tvista om vad som är  strömming eller sill. Det finns olika uppfattning av vad som är sill och vad som är strömming. Någon säger si och någon säger så. Den lilla fisken smakar gott vad den än har för benämning.

Värst av allt är att vi kanske äter denna fisk för sista gången om något år. Danska rovfiskare fiskar upp allt av denna lilla krabat. Sedan blir det fiskmjöl som bl.a den odlade norska laxen föds upp med. Det är otroligt skrämmande! 

Strömming/Sill

  • För att få goda strömmingsfiléer går det minst lika bra att använda ugnen som ett stekjärn
  • Värm ugnen till 225 grader
  • Förbered strömmingen genom att skölja den och klippa av ryggfenan
  • Lägg ner 1 filé på en tallrik med en blandning av ströbröd, panko och örtsalt. Skinnsidan i blandningen
  • Flytta över filén till en ugnsform eller braspanna med bakplåtspapper
  • Pynta filéns köttsida med lite smör, dill eller persilja
  • Panera ytterligare en filé med skinnsidan ner i blandningen
  • Lägg ovanpå den första filén, köttsida mot köttsida. Fortsätt så tills dina strömmingar är slut
  • Fördelen med att använda ugnen är att du slipper fiskos i hela köket hur avancerad köksfläkt du än har. Luta dig bakåt och låta allt sköta sig själv. Du behöver inte ens vända filéerna!
Potatismos
  • Alla kan laga hemlagad potatismos!
  • Skala, dela potatisen i mindre bitar. Bästa moset tycker jag blir om potatisen utgörs av kungen i potatislandet, King Edward
  • Kok potatisen riktigt mjuk
  • Ånga av och mosa med potatisstöt
  • Tillsätt smör och gräddmjölk eller bara mjölk
  • Blanda runt med en vanlig visp eller el-visp
  • Smaka av med mald vitpeppar och örtsalt
Servera strömming och potatismos med lingonsylt!

Det fina i kråksången med sill/strömming är att köpa på sig några extra hekto. Överbliven fisk kan läggas in i en 1-2-3 lag och bli en fin lunch på exempelvis hembakat grovt bröd. Så här kan du göra: