Jag är glad över att ha en ganska bra matvarubutik som har det mesta av vad man behöver.

Idag lyckades jag att i vår butik kunna köpa ”gammal” potatis, kungen i potatislandet King Edward. Genast slog det mig att idag blir det Stekt strömming med potatismos. Det är vår favorit när det gäller fisk. Tänk att få det i slutet av juli 2019, då vi främst är hänvisade till färskpotatis. Vilken ynnest! Vill bara påminna om att den som inte försökt göra potatismos på färskpotatis, försök inte!! Du får något som inte är så väldigt olikt tapetklister.

Det finns väldigt många recept på strömming och sill, för min del har jag lärt mig mycket genom Leif Mannerström i hans kokbok "Sill och strömming". Stekt strömming på det klassiska sättet ska serveras med riktig potatismos och inget annat.

Jag tror att alla kan göra potatismos, vill ändå tipsa om att tillsätta äggula när moset tillreds. Gott! Örtsalt istället för vanligt salt är inte heller fel. Glöm inte vitpeppar.

Strömmingen steks bäst i ugnen. Du slipper os och att passa stekpannan.

Panera strömmingen med skorpmjöl blandat med något grovt mjöl, typ grahams- eller rågmjöl. Salta och peppra mjölblandningen innan du vänder strömmingen. Du kan lägga dill eller persilja mellan filéerna och lite mjukt smör. Kör det i ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter. Vill du ha en knaprigare yta på strömmingen ökar du istället temperaturen till 250-275 grader. Passa dig bara så inte det blir bränd strömming.

Jag viker gärna filéerna då kan jag lätt se på fiskköttet när det är färdigt.