Så här en decemberdag när det är +4 ute och regnet vräker ner sitter jag och bläddra i "Svenskt Husmoders Lexikon". Ett lexikon från 50-talet. I detta uppslagsverk finns det en del godbitar att hämta. Hittade ett recept betitlat "Stekt strömming à la Operakällaren" som jag bara var tvungen att prova.

Det känns rätt att modernisera receptet lite. Finns te.x ingen anledning att köpa hela fiskar när det finns filéer. Eller hur?

Jag har läst flera recept på www om Operakällarens stekta strömming. De skiljer sig ofta åt. Inte för att jag vet vilket recept som är ursprungsreceptet. Det gamla husmoderslexikonet blev mitt rättesnöre. Därmed inte sagt att andra recept skulle vara sämre eller bättre. Stekt strömming är gott!

Receptet

 • 1 kg hel strömming, kan tänka mig att det kanske motsvarar 7 hg filéer
 • 2 dl grädde
 • 1 ägg
 • 1 msk vetemjöl
 • Rågmjöl
 • Salt
 • Vispa ihop ägg, grädde och vetemjöl
 • Klipp av ryggfenorna på filéerna, skölj och torka av dem
 • Lägg fisken i blandningen, låt dra en bra stund gärna 1 timma
 • Låt fisken rinna av lite och panera i rågmjöl som saltats
 • Stek i stekpanna
Servera gärna med potatismos och lingonsylt.

Så här beskrivs stekningen i Svenskt Husmoders Lexikon:
" Dessa strömmingar blir allra finast om de läggs i torr stekpanna, men den ovane kan för enkelhetens skull lägg dem i en het panna med smör från början."

Jag räknar mig till den ovane.

Skulle du vara intresserad av en kort historik om Operakällare kan du följa länken: