Kalla det för  stekt sill eller strömming med mos och alla vet vad du menar. Har en känsla av att det är populärt bland dem som gillar fisk. Mest förekommande tror jag är att fisken serveras med potatismos och lingon. Det är ändå inte så dumt att variera rätten lite.

Stekt strömming 

  • Skölj filéerna och klipp bort ryggfenan
  • Lägg 2 filéer ovanpå varandra med skinnsidan utåt, gärna med lite smör emellan
  • Blanda hälften skorpmjöl och hälften rågmjöl på en tallrik, salta råg- och skorpmjöl
  • Vänd fisken i blandningen
  • Stek i stekjärn eller i ugnen på 225 grader
Grönt mos
  • Tillaga potatismos på ditt vanliga sätt
  • Blanda ner persilja i moset efter tycke och smak
Morotssky
  • Skala och hacka morot
  • Samma sak med gul lök
  • Fräs i smör
  • Häll på vitvinsvinäger och vatten. Har du fräst 2 morötter och en liten gul lök kan det vara lagom med 1 dl  vatten och 1 tsk vinäger
  • Låt sjuda under lock i 7-8 min
  • Red skyn med lite majsstärkelse utrört i vatten, sjud ytterligare någon minut
Den här morotsskyn kan du servera till många andra fiskrätter eller till annat du tillagar. Skyn är inte specifik för fisk. Jag gillar den. Laborera gärna med mängden vitvinsvinäger.

Det måste inte alltid vara stekt strömming med potatismos och lingon - Även om det är väldigt gott