Stekt röding med messmörssås
Stekt röding är riktigt gott! Röding kan varieras med många olika tillbehör på tallriken. Sås med messmör lär vara en äkta norrländsk favorit har jag hört. Dags att pröva! Istället för potatis väljer jag att ugnsrosta palsternackor och morötter.
Rödingen
- Ett alternativ är att steka rödingfilé i stekjärn med smör. Ungefär 3 min på skinnsidan och 2 min på köttsidan
- Glöm inte att salta
- Har lärt mig av en kock att det gäller att hålla fokus när rödingfilé steks i stekjärn. Det är lätt att få den både under- och överstekt. Du måste hålla ordentlig koll och lyfta ur den på exakt rätt tid, annars kan det gå åt skogen
- Det kan vara enklare att steka filéerna i ugnen. Då kan du göra så här:
- Värm ugnen till 150 grader
- Smörj en ugnsform med smör eller olja
- Lägg ner fisken i formen, antingen med skinnsidan uppåt eller nedåt, jag tycker det kvittar lika vilket man gör
- Salta rödingen med grovt havssalt och låt saltet dra in 30 minuter eller mer
- Torka av fisken
- Tillaga i ugnen 15 eller max 20 minuter
- Tvätta och klyv palsternacka samt morot
- Lägg i en oljad form, ringla över olja och salta med grovt havssalt
- In i ugnen på 225 grader tills grönsakerna fått färg och blivit mjuka
- Hacka en schalottenlök och bryn den i smör tills den blir mjuk. Som alternativ till schalottenlök går det fint med silverlök eller knipplök. Båda är mycket mildare än gul lök och lite i stil med schalottenlöken. Är du duktig på att finhacka behöver du inte sila bort löken från såsen. Om du som jag inte är världsmästare på att finhacka lök kan du med fördel använda en minihackare eller mixer.
- Tillsätt 2 dl grädde och 2 msk messmör och hackad dill
- Låt sjuda några minuter
2 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Grönsakssoppa med korv
Nästa inlägg: Pärlcouscous ligger på gillalistan
Riktigt gôtt!!!!
Men guu så gott 👌