En riktig höjdare bland den svenska husmanskosten är stekt fläsk. Det går att servera fläsket på många vis. Det mest klassiska torde väl vara ”Stekt fläsk med löksås”. Men det går också att välja andra alternativ. Som i det här fallet ”Stekt fläsk med stuvad spetskål eller vitkål”:

Det är bekvämt att steka fläskskivorna i ugnen. 225 grader och bara att vända skivorna en gång, efter 15 minuter och sedan köra det lika länge i andra vändningen. Nu pratar vi om färskt fläsk utan nitrit som enbart är sockersaltat här hemma. Nitrit finns annars i det mesta. Pålägg, skinka, fläsk fläsklägg, korv etc., om du köper det på Hemköp, Maxi, Willys eller andra kedjor. Ser fint ut, men nitrit är inget vi behöver. Tvärtom!

Dela kål i strimlor.  Kok ihop en stuvning av smör, mjöl och gräddmjölk. Lägg i kålbitarna och värm på en stund. Smaka av med salt och peppar. Använder du vitkål vid den här årstiden är tipset att koka den 3-4 minuter innan du vänder ner den i stuvningen. Låt gärna en buljongtärning koka med. Glöm inte att låta kålen rinna av i ett durkslag!

Kokt potatis gör rätten komplett.

Det går att servera stekt fläsk på många sätt – Prova dig fram!