Jag och min fru tycker det är riktigt gott med stekt fläsk och löksås. Så det fick bli det idag. Till det potatis och lite egna primörer där jag vände ner en jättegod turkisk granatäppledressing. Köpte en flaska i Turkiet, förra hösten. Finns även i vårt land, oftast i butiker med utländska ägare.

Potatis och löksås är väl inte mycket att snacka om. Frånsett att jag alltid strör lite brun farin över löken när jag steker den. Blir lite snällare mot magen, milt uttryckt. Stek först löken på lite högre värme 5 min sedan sänker jag värmen till det lägsta som går på plattan jag använder. Löken kan stå där nästan hur länge som helst. Nästa steg, häll i lök med sky i såsen du tillrett i en kastrull. Häll även i lite flott från det stekta fläsket.

Mitt stekta fläsk har en liten egen historia. Arbetade 37 år på Göteborgs Spårvägar. I vår matsal hade vi en otroligt duktig kock, Erika Engström. Jag är av den typen att jag gärna frågar om något är gott. Min fråga till henne:

- Hur får du fläsket så knaprigt?

Kort och enkelt svar:

- Gör det i ugnen, så klart!

Sedan dess, i minst tio år har jag stekt fläsket i ugnen. Blir så knaprigt och gott. En annan stor vinst är att slippa allt stänk och lukt i köket. Tack Erika!