Stekt fläsk med löksås är verkligen på listan över svensk husmanskost. Det är gott och det är en bastant middag.

Många vill i första hand att fläsket ska vara knaperstekt andra lite mindre knaprigt eller så tycker man om det oavsett vilket. Förutsättningen är att stekt fläsk med löksås uppskattas till middag. Och då är det fritt fram att välja färskt, rimmat, kallrökt eller varmrökt fläsk.

Fläsk eller inte? Jag har till och med serverat fläsk med löksås på midsommarafton till en person som satte sillen på undantag. Lite udda på en midsommar. Men är stekt fläsk med löksås en önskning så är det bara att servera.

Här hemma intar det en plats på topplistan med husmanskost.

Så här gör jag stekt fläsk med löksås

  • Sätter ugnen på 225 grader
  • Skivar fläsket och lägger det på en braspanna som försetts med två ark bakplåtspapper, allt för att underlätta disken
  • In i med plåten i den varma ugnen. Du ser när fläsket är klart
Löksås

  • Bryn lök så den blir mjuk, gör det gärna med lite brunt farinsocker
  • Pudra mjöl över löken
  • Värm lite gräddmjölk och tillsätt under omrörning
  • Smaka av med lite salt och peppar
  • Det är även gott att tillsätta lite kinesisk soja. Då kan saltningen uteslutas. Använder du kinesisk soja så ska du vara beredd på att såsen blir brun
Potatis
  • Koka som du brukar
Bara att servera och njuta!