Spenatlasagne
Inte för att jag tror att jag är fyrkantig i min uppfattning om mat med grönsaker istället för kött! Jag ser det INTE som så att jag absolut måste välja BORT kött en eller flera dagar i veckan. Eftersom jag tycker om mat från växtriket lika mycket som kött från olika köttdjur så passar det bra med att ibland inte servera kött. Jag gör det inte för att vara PK, gör det för att grönsaker är gott och viktigt i kosten.
Ibland kan det bli en rätt enbart med grönsaker och en annan gång en blandning av både grönsaker och kött. Så tror jag det resonerats i åratal. Grunden i vår svenska husmanskost är att servera mat med både kött och grönsaker eller ibland bara en rätt med grönsaker.
Långt innan vegomåndagar eller att bara äta vegetariskt har grönsaker och rotfrukter varit ett naturligt inslag i den svenska husmanskosten.
Den svenska kostcirkeln ska vi inte förglömma, den tycker jag vi ska försöka följa:
1.Grönsaker2.Frukt och bär
3.Potatis och rotfrukter
4.Mjölk och ost
5.Kött, fisk och ägg
6.Bröd och andra spannmål
Nu blir det spenatlasagne!
- Jag lagar en middag för två och som dessutom ska räcka som rester till en lunch, dagen efter
- Värm ugnen till temp som står på lasagneförpackningen
- Fräs 250 g färsk spenat
- Krydda på med riven eller pressad vitlök
- Fräs tills spenaten sjunkit ihop en aning, ställ fräset åt sidan
- Gör en bechamelsås, inga konstigheter. Tror du gjort det ett antal gånger. Mitt förslag är att göra den ganska tjock.
- Häll i 1 burk krossade tomater från Mutti eller andra krossade tomater av god kvalité. Jag tycker Mutti är godast
- Koka upp, stäng spisvärmen och låt sjuda. Rör om med jämna mellanrum
- Smörj en ugnsform
- Bottna formen med ett lite lager av såsen
- Lägg på ett lager lasagneplattor
- På med ett lagom lager av spenat
- Sprid ut sås, nytt lager av plattor, på med spenat, sedan sås. Bara att fortsätta och avsluta med ett lager sås
- Ovanpå detta ett litet lager av chèvreost. Skivad eller riven i bitar
Föregående inlägg: Den stora raggmunken med rökt fläsk
Nästa inlägg: Torsk - pepparrotskräm - sötpotatismos - grönsaker
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar