Torskfilé är ett säkert kort när jag inhandlar färsk fisk. Idag provade jag en ny fiskhandlare när det gäller färsk fisk. Aldrig fel att prova något nytt, även om jag i flera år hållit mig till samma. Huvudsaken är att det blir fin färskvara i paketet. Priset på den färska torskfilén är i stora drag densamma oavsett butik. Någon krona upp eller ner.

Tänkte sota torskfilé, har aldrig gjort det tidigare.

Så här kan fiskfilé sotas:

  • Värm ugnen till 150 grader
  • Salta fisken ordentligt, rimma gärna
  • Sota filéerna i ett varmt stekjärn. Antingen utan fett eller enbart med en gnutta smör
  • Filéerna ska få färg
  • 1 klick smör kan du med gott samvete klicka ner i stekjärnet, innan det är dags för ugnen
  • Ställ in stekjärnet i ugnen och tillaga till fisken har en innertemperatur mellan 47 och 50 grader
Vad är gott till den sotade torskfilén?
  • Kokt potatis
  • Fint strimlad spetskål, mjuka upp kålen i en gryta tillsammans med vitvinsvinäger. Lite svartpeppar på kålen skadar inte
  • Sås gjord på crème fraiche dill, sweet chili och pepparrot, allt efter smak
Det måste inte vara färsk fisk, du kan istället välja frusna bitar av torskrygg. Om du vill.