Det är bara att inse fakta, matpriserna skenar iväg och når rekordhöjder. Att läsa kvittot från veckohandlingen är ingen munter läsning. Sista raden på kvittot blir en summa som är högre för varje vecka som går. Pratade med en barnfamilj som inte gör några större utsvävningar men som konstaterat att tidigare stannade oftast summan på 2000 kr, idag har den ökat till närmare 3500 kr i veckan. Jag håller för troligt att så är fallet.

När man i butiken når frukt och grönsaker med kundvagnen finns det egentligen bara en vara som ännu inte rusat i höjden vad det gäller priset. Purjolök! Fem kronor för en purjolök är bara att tacka och ta emot. Därför blir det purjolökssoppa. Det är både gott och billigt!

  • Till 4 portioner behövs det en rejäl purjolök 
  • Drygt 1/2 kg potatis
  • Har du andra grönsaker som börjar sjunga på sista versen kan det vara klokt att även använda dem i soppan. Jag fick en gul soppa när jag blandade ner en ask olikfärgade småtomater
  • Skiva purjolök och dela potatis och ev. andra grönsaker, fräs dem i olja. Är det gröna på purjolöken intakt kan du skiva med det
  • Krydda med torkad timjan
  • Tillsätt 1 l vatten och grönsaksbuljongtärningar efter smak
  • Kok tills potatisen är mjuk
  • Mixa soppan så den blir slät
  • Häll i 3 dl grädde och koka upp
  • Smaka av med svartpeppar
  • Stek upp 1 pkt tärnad bacon som du kan blanda i soppan
  • Bröd är gott till soppa!
  • Gör gärna en pizzadeg
  • Kavla ut degen, rulla ihop som en rulltårta och skär degen i stora bitar. Bred gärna ut ett tunt lager pesto innan du rullar ihop. Det går även bra att hoppa över det
  • Grädda i ugnen
En god middag för fyra för i runda tal femtio kronor. Men det går inte bara att leva på purjolökssoppa!