Soppa kan göras av olika grönsaker och rotknölar. Ett gyllene tillfälle att städa upp i frys och grönsakslåda. De flesta av oss har förmodligen olika sorters frusna grönsaker som äts under den kallare årstiden, då vi inte har tillgång till svenska primörer. Det är bra att äta frusna svenska grönsaker. Skillnad på näringsinnehåll är marginellt när jämförelse görs med färska. Men inget går upp mot svenska färska grönsaker, det är smak av senare del av våren, sommar och tidig höst. Snart har vi tillgång!

Buljongen till soppan

  • Har lagt undan några lämpliga bitar av nötben som fick bli grunden till en buljong
  • Koka tillsammans med vatten, timjan, salt och chilflakes
  • Smaka och späd med vatten om det behövs
  • Sila av och du har en klar och fin buljong
  • Vill du tillaga soppa måste det inte vara en egen buljong. Jag använder oftast buljongtärningar och kokar upp till buljong. Nu fanns "renset" sparat och det fick bli buljong, istället för att hamna bland soporna
Grönsaker i den här soppan - man tager vad man haver
  • Potatis
  • Purjolök
  • Morot
Från frysen:
  • Broccoli
  • Blomkål
  • Ärtor
  • Sugarsnaps
  • Hackad spenat
Tillagning
  • Fräs potatisbitar, morot och purjolök i olja
  • Tillsätt de frusna grönsakerna
  • Häll över buljong
  • Koka upp och låt sjuda tills grönsakerna börjar bli mjuka
Något köttigt bör det vara i soppan
  • Lite grovt skivad frukostkorv som är gott kryddad sätter lite piff på soppan och gör att den mättar mer
  • Tillsätt korvskivorna mot slutet
  • Föredrar du en köttfri middag är valet enkelt. Uteslut nötbuljong och ersätt med grönsaksbuljong. Glöm korven och ät den vid ett annat tillfälle. Det är bara att välja
Går det att koka soppa på en spik? Absolut, enligt sagan, bara flera andra goda ingredienser tillsätts och spiken plockas upp ur grytan innan den hamnar i soppskålen.